Hoe veilig is jouw wachtwoord?
Gebruik jij ook een veilig wachtwoord? Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Toch zijn Nederlanders tamelijk hardleers in het nemen van maatregelen om zich online veilig te gedragen. Denk aan het direct uitvoeren van software-updates en het gebruiken van verschillende sterke wachtwoorden. Uit het Nationaal Cybersecurity Bewustzijnonderzoek uit 2018 blijkt zelfs dat de helft van de mensen die getroffen is door cybercriminaliteit daarna niets doet om zich beter te beschermen.
Makkelijk te kraken wachtwoord
Van de slachtoffers die wél iets ondernemen, zegt slechts 31 procent de wachtwoorden complexer te maken. Dat is zorgwekkend, want wanneer een cybercrimineel jouw wachtwoord kraakt, kan hij je persoonlijke gegevens misbruiken. Hij kan dan bijvoorbeeld bestellingen bij webshops plaatsen vanaf jouw account of uit jouw naam abonnementen en leningen afsluiten die bij jou in rekening worden gebracht.
Checklist voor een sterk wachtwoord
Het meest gebruikte wachtwoord is 123456. Dit is heel eenvoudig te raden, daarom is dit een onverstandig wachtwoord. Voor je eigen cyberveiligheid kies je voor sterke wachtwoorden die niet te raden en moeilijk te kraken zijn:
Verander je wachtwoord
Het is het beste om voor elk account een ander sterk wachtwoord te gebruiken. Op deze manier beperk je de schade wanneer een internetcrimineel de inlogggevens te pakken krijgt van een account. Ook als je al werkt met verschillende wachtwoorden is het aan te raden om minstens één keer per jaar je toegangscode te veranderen. Zo maak je het hackers niet te makkelijk.
Voor meer informatie over sterke en persoonlijke toegangscodes en online veiligheid ga je naar veiliginternetten.nl/maakhetzeniettemakkelijk.