Steeds vaker worden smartphone gehackt. Echter vaak zien we dit niet of veel te laat. Kunnen we als gebruiker van de smartphone dit zelf ontdekken? Welke maatregelen kunnen we nemen om te voorkomen dat we hier hinder van ondervinden. Hierbij 5 tips om te ontdekken dat dit is gebeurt.
1. Websites zien er anders uit.
Dat kan een aanwijzing zijn voor kwaadaardige activiteiten. Waarbij het verkeer tussen de smartphone en internet gemanipuleerd wordt. Oftewel je smartphone is gehackt. Advies:
- Zet tools op de smartphones die kwaadaardige WIFI- of cellulaire netwerken herkennen en de gebruiker daartegen beschermen.
- Maak gebruik van een secure browser.
- Werk zakelijk zo min mogelijk met publieke WiFi-netwerken en als je dit doet werk dan met beveiligde verbindingen.
2. Mysterieuze apps duiken op.
Wie een app op zijn smartphone vindt waarvan hij zich niet kan herinneren dat hij die er zelf op gezet heeft, moet dat goed controleren voordat hij die app gebruikt. Kwaadaardige apps kunnen de complete controle overnemen en zo toegang krijgen tot alle gegevens, acties uitvoeren in naam van de eigenaar van de smartphone, agenda’s doorzoeken en toegang krijgen tot de GPS. Advies: download en gebruik geen app waarvan je niet begrijpt waarvoor je hem nodig hebt.
3. Batterij loopt veel sneller leeg.
Vooral de wat minder geavanceerde malicieuze apps die veel verkeer vanaf de smartphone genereren gebruiken veel meer energie waardoor de batterij sneller leeg is. Ook kan het apparaat er zonder duidelijke reden veel warmer worden.
4. Meer ‘blacklisted’ netwerkverkeer.
Het eerste teken dat een apparaat besmet is, is een forse toename van verkeer naar IP’s die op de zwarte lijst – Blacklisted – staan. Veel bedrijven hebben tools die dergelijk verkeer detecteren en daar alarm op slaan.
5. Datalekken.
Als er gevoelige data is gelekt naar buiten toe en het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd, kan heel goed sprake zijn van een aanval op of via smartphones van medewerkers. Te vaak wordt er nog van uitgegaan dat bij datalekken vaste systemen zijn gehackt, maar smartphones zijn vaker een belangrijke aanvalsvector en moeten daarom ook goed onderzocht worden bij een groot datalek.