IoT3

Het Internet-Of-Things, oftewel het internet der dingen komt eraan. Oftewel via de Cloud / het internet communiceren apparaten met elkaar. De eerste projecten zijn reeds gestart.

KPN begint met de uitrol van een netwerk dat apparaten verbindt met internet. Niet alleen bedrijven zien toekomst in die techniek. Zo wil Groningen er aardbevingen mee signaleren. Of op je telefoon een bericht ontvangen als je bootje, dat een paar kilometer verderop in de vaart ligt, onder water is gelopen? Klinkt als toekomstmuziek, maar de techniek bestaat al. Een sensor in de boot geeft via een draadloos netwerk automatisch een seintje bij nattigheid. Zo kun je hozen voordat je sloep op de bodem ligt,

KPN begint als eerste telecomprovider met een netwerk dat dingen met internet verbindt. Via dit LoRa-netwerk (Long Range Low Power) kunnen slimme apparaten kleine stukjes informatie over een grote afstand versturen. Eind 2016 moet het LoRa-netwerk van KPN, dat 4 november 2015 live is gegaan in Rotterdam en Den Haag, een landelijke dekking hebben.

Het internet der dingen biedt oneindig veel mogelijkheden, zegt initatiefnemer Wienke Giezeman van The Things Network, een groep die in Amsterdam al een vergelijkbaar netwerk heeft opgezet. Waar het Loka-net van KPN waarschijnlijk alleen toegankelijk wordt voor abonnees, details hierover zijn nog niet bekend. Is The Things Network gratis te gebruiken voor iedereen. De netwerkapparatuur (gateways) zijn betaald door sympathiserende bedrijven.

Met de bootjes loopt een proef. Dat open systeem krijgt snel navolging in meer steden en gebieden, waaronder Eindhoven, Groningen, Boston en Kaapstad. De techniek is relatief goedkoop. Voor 20 euro heb je al een gateway die 10.000 dingen binnen een straal van 5 kilometer met internet verbindt. Omdat de hoeveelheden informatie klein zijn, gaat de batterij in die slimme apparaten lang mee. Dat maakt het bijvoorbeeld mogelijk om sensoren te plaatsen in containers. Die geven aan de gemeentelijke afvalservice door dat ze vol zijn, waardoor voorkomen kan worden dat de vuilniszakken op straat worden gezet. Denk ook aan een slim slot, dat vertelt waar je je fiets kan vinden. Of een sensor die detecteert of een parkeerplaats vrij is, gekoppeld aan een app die je erheen navigeert. Ook in de agrarische sector en gezondheidszorg zijn allerlei toepassingen te bedenken. Neem een sensor die vertelt dat het veld water nodig heeft of een armband die doorgeeft dat een oudere gevallen is.

In Detroit, waar The Things Network ook navolging krijgt, wordt een app ontwikkeld die mensen ‘s winters waarschuwt voor gladde ‘ stoepen. Dat gebeurt met behulp van sensoren die de temperatuur en luchtvochtigheid meten. In het Zuid-Afrikaanse Kruger Park kan het dingen netwerk straks worden ingezet voor dieren. Om zo de door stropers bedreigde olifanten in de gaten te houden.

Dichterbij huis trekt Groningen geld uit voor apparaatjes om de hele provincie aan te sluiten op The Things Network. De Veiligheidsregio, die ze gaat ophangen in brandweerkazernes, ziet allerlei handige toepassingen. Denk aan sensoren die de luchtkwaliteit meten, de impact van aardbevingen precies bepalen, of doorgeven een gifwolk zich na een brand verspreidt, zegt de ICT-teamleider van de Brandweer. Voordeel daarbij is dat het gebruik gebruik relatief goedkoop en laagdrempelig is.”

ABN AMRO, dat onlangs een rapport publiceerde over the internet of things, ziet een glansrijke toekomst voor LoRa. Vooral voor toepassingen in de gezondheidszorg, in slimme auto’s, huizen en steden liggen er volgens de bank volop kansen voor bedrijven. Op wat slimme thermostaten en rookmelders na is het aantal zelf communicerende apparaten in en om het huis weliswaar nog beperkt, maar mensen staan er wel voor open, blijkt uit consumentenonderzoeken. Tegelijk waarschuwt de bank dat de techniek nog in de kinderschoenen staat. Een zorg-armband kan zich geen haperende verbinding permitteren als de drager tijdens het douchen onderuit gaat. Ook op het gebied van privacy van de gegevens en de beveiliging van Loka-netwerken ziet ABN AMRO nog ‘flinke uitdagingen’, Dat beseffen ze in Groningen ook. Er zullen richtlijnen moeten komen voor de privacy van gebruikers die informatie versturen te waarborgen.