Mobile Device Management (MDM), waarom zou je?

In de huidige maatschappij willen meer en meer medewerkers altijd en overal werken en bereikbaar zijn. Hiervoor maken zij  gebruik van meerdere (mobiele) apparaten, zoals een telefoon, tablet en laptop. Deze manier van werken leidt tot flexibiliteit, maar anderzijds ook tot machteloosheid bij organisaties. Immers, hoe kunnen deze apparaten en data optimaal beveiligd  worden? Een terechte angst als we kijken naar de cijfers in dit artikel. Mobile Device Management is hierop het antwoord. In dit artikel leer je hoe je eenvoudig toestellen beheert en datalekken voorkomt. Ook geven wij negen redenen om nu te starten met de aanschaf van Mobile Device Management.

Wat is Mobile Device Management?

Mobile Device Management, afgekort MDM, wordt ook vaak aangeduid als Enterprise Mobility Management (EMM) of Unified Enterprise Management (EUM). De verschillen?

MDM = Toestelbeheer

EMM = Toestelbeheer + appbeheer

UEM = Toestelbeheer + appbeheer + laptops + IOT

In dit artikel praten we over MDM, oftewel Mobile Device Management.

Dit gaat over de volgende drie aspecten:      Mobility   –   Devices   –   Management

Wars van afkortingen – die zijn er in de wereld van ICT namelijk al voldoende – geven wij nu de voorkeur aan Mobile Device Management. Voluit, zonder afkortingen.

‘Mobile Device Management laat zich het beste omschrijven als een beheerportaal. Vanuit hier kun je alle apparaten centraal beheren en beveiligen.’

Met Mobile Device Management vanuit de cloud speel je in op verschillende trends. De transitie naar de cloud brengt met zich mee dat medewerkers altijd en overal willen werken en bereikbaar willen zijn. Dit leidt ertoe dat de werknemers gebruik maken van meerdere (mobiele) apparaten zoals een telefoon, tablet en laptop. In de praktijk betekent dit een mix tussen zakelijke en persoonlijke devices. Denk aan de credo’s Bring Your Own Device of Choose Your Own Device. Met Mobile Device Management beheer je al deze toestellen eenvoudig. Je voorkomt datalekken en stimuleert veilig thuis- en flexwerken.

Beheren van apparaten en beveiligen van data. Bij Mobile Device Management draait het niet alleen om het beheren van mobiele apparaten. Het veilig managen van bedrijfsdata is evenzo belangrijk. Hierbij maakt het niet uit of het een zakelijk apparaat is of een privé toestel, dat gedeeltelijk zakelijk wordt ingezet. Je kunt met Mobile Device Management alle werkzaamheden, zoals een uitrol van nieuwe updates, automatiseren. Het is een uiterst efficiënte manier om toestellen en hun data te beheren en te beveiligen.

Mobile Device Management helpt je bij het maximaal veilig houden van apparaten. Met Mobile Device Management kun je afdwingen dat toestellen voldoen aan de veiligheidseisen die worden verlangd vanuit de organisatie. De laatste security updates, het encrypten van harde schijven en het wipen van mobiele telefoons indien ze gestolen worden; zomaar wat beveiligingstoepassingen waarbij Mobile Device Management helpt.

Door cloud aan deze oplossing toe te voegen creëer je een online omgeving. Waarbij Mobile Device Management maandelijks is af te nemen. Op te schalen en in te regelen is. Dit artikel gaat over het aanbieden van Mobile Device Management in de cloud, vandaar dat wij in dit document praten over Mobile Device Management.

Mobile Application management. We merken dat Mobile Device Management vaak verward wordt met Mobile Application Management. Mobile Application Management zorgt ervoor dat organisaties zicht houden op hun zakelijke applicaties en documenten. Zo is het bijvoorbeeld in te stellen dat er geen zakelijke apps en data naar een privé omgeving gekopieerd kunnen worden. Dit maakt dat (belangrijke data binnen een  organisatie blijft en minder snel in verkeerde handen kan komen. Zeker bedrijven die werken met gevoelige informatie hebben hier baat bij. Het is goed om te weten dat Mobile Application Management een onderdeel van Mobile Device Management is.

Kende je deze feiten al?

Laptops, tablets, smartphones en andere apparatuur: elektronica staat met stip op 1 als het gaat om meest gestolen items bij woninginbraken. 

Bron: Pricewise 

In 2018 werden datalekken veelal veroorzaakt door kwetsbaarheden in de beveiliging (38%), mobiele apps waarin malware is verstopt (36%) en het gebruik van onbeveiligde WiFi-verbindingen (30%). 

Bron: IDG research 

Bijna 74% van de grote bedrijven heeft een datalek meegemaakt door problemen met de mobiele beveiliging. 

Bron: IDG research 

In 2018 vond de NS dagelijks in haar treinen 34 mobiele telefoons. Schiphol telde in 2017 4.000 gevonden tablets en 2500 laptops. 

Bron: NS 

Organisaties deden in 2018 twee keer zoveel meldingen van een datalek als in 2017: bijna 21.000. 

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Waarom Mobile Device Management kopen?

Steeds meer organisaties maken gebruik van Mobile Device Management. Waarom? In dit artikel vertellen wij je de twaalf beste redenen hiervoor.

Reden #1: wildgroei beheren

Het  gebruik van mobiele  apparaten op het werk is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Bedrijven opereren steeds vaker vanuit het BYOD  (By Your Own Device) of CYOD (Choose Your Own Device) principe. Bovendien werken steeds  meer mensen vanuit  huis. Door al deze ontwikkelingen is het aantal apparaten en de diversiteit ervan enorm toegenomen. Deze wildgroei aan apparaten is veel lastiger te managen dan voorheen. Met Mobile Device Management breng je deze wildgroei terug tot een overzichtelijke en beheersbare groep.

Reden #2: data beveiligen

Cloud Mobile Device Management zorgt ervoor dat zowel het eigen bedrijfsnetwerk als alle mobiele apparaten – met veelal gevoelige bedrijfsdata – beveiligd worden. Zo is het onder meer mogelijk om apparaten te voorzien van de laatste veiligheidsupdates en te beveiligen bij een eventuele diefstal. Bovendien kun je een duidelijke scheiding aanbrengen tussen zakelijke en persoonlijke gegevens en applicaties. Hierdoor wordt de bedrijfsdata extra beveiligd.

Reden #3: voldoen aan privacy richtlijnen

Door de wet AVG, en de boetes die uitgedeeld worden, is het managen van mobiele apparaten een stuk belangrijker geworden. Je kunt eenvoudig regels en rechten, conform de bestaande wet- en regelgeving, instellen. Hierdoor verplicht je medewerkers om conform de richtlijnen te werken. Binnen én buiten kantoor.  Ook bedrijfsrichtlijnen kunnen eenvoudig worden ingesteld en uitgerold

Flexwerken middels VPN (en dus niet via publieke Wifi), geen foto’s maken in de productiehal en geen data over WhatsApp sturen, maar ook het beperken van het verzenden van zakelijke bestanden via privé mail. Al dit soort bedrijf policies kunt u via Mobile Device Management verplichten.

Reden #4: datalek voorkomen

Uit onderzoek van IDG Research in opdracht van Lookout heeft bijna driekwart (74%) van de grote bedrijven heeft een datalek meegemaakt door problemen met de mobiele beveiliging. Deze datalekken zijn vaak veroorzaakt door kwetsbaarheden in de beveiliging (38%). Mobiele apps waarin malware is verstopt (36%) en het gebruik van onbeveiligde WiFi-verbindingen (30%). Een datalek kan een boete tot gevolg hebben tot 20 miljoen of 4% van de wereldjaaromzet.  Met Mobile Device Management beveilig je data en  apparaten, waardoor je de kans op datalekken minimaliseert.

Reden #5: reputatie/imago hooghouden

Een datalek heeft niet alleen een boete tot gevolg. Ook de imagoschade voor klanten is aanzienlijk. Het vertrouwen in de organisatie is  geschaad en het duurt vaak lang om hiervan te herstellen. Organisaties willen koste wat kost hun imago hooghouden. Om die reden is Mobile Device Management een perfecte investering.

Reden #6: efficiënt management

Het grote voordeel van Mobile Device Management is dat alle apparaten binnen een organisatie centraal en dus efficiënt beheerd kunnen worden. Voor eigen medewerkers geldt, dat zij niet worden beperkt in hun  keuze, maar krijgen juist keuzevrijheid. Er kan gebruik gemaakt worden van zowel zakelijke als persoonlijke toestellen. Voor externe (flexmedewerkers) geldt dat zij eigen apparaten kunnen meenemen, waardoor de organisaties voor hun inzet geen devices beschikbaar hoeft te stellen en dus geen investeringen hoeft te doen. Alle apparaten zijn in één overzicht inzichtelijk. 

Mobile Device Management

Reden #7: flexibiliteit aanbod devices

Door de inzet van Mobile Device Management kunnen organisaties alle soorten toestellen faciliteren. Zoals macOS, Windows, Chrome, iOS en Android. Voor medewerkers, die steeds meer behoefte hebben aan flexwerken, is dit een mooie secundaire arbeidsvoorwaarde. Zij worden niet beperkt in hun keuze, maar krijgen juist keuzevrijheid. 

Reden #8: eenvoudige uitrol

Met Mobile Device Management is het mogelijk om mobiele werplekken op afstand te voorzien van de juiste software en applicaties. Dit maakt  eventuele installaties en configuraties een stuk eenvoudiger en efficiënter. Is er een nieuwe medewerker? Deze kan direct aan de slag. Worden  100  devices ineens  vernieuwd?  Geen probleem. Eén voor één uitpakken is verleden tijd. Aan de hand van een vastgesteld uitrolplan kunnen nieuwe devices snel voorzien worden van relevante software en applicaties. Apparaten kunnen desgewenst rechtstreeks vanuit de leverancier worden toegestuurd naar de betrokken eindgebruikers. Dit zonder tussenkomst van een IT afdeling.

Reden #9: cloud

De trend is dat de markt van software steeds meer verandert richting SaaS en van on-premise naar cloud. Met als voordeel dat licenties snel aangeschaft, in een abonnementsmodel, kunnen worden. Dit zorgt er enerzijds voor dat er geen éénmalige  investering meer nodig  is. Ook heb je geen fysieke  ‘schijfjes’ / activiteiten meer  nodig.  Anderzijds beschik je continue over de laatste versies van de diverse software (Apps / OS). Updates kunnen automatisch worden doorgevoerd. Bovendien leidt deze eigentijdse manier van werken tot tijdsbesparing. Alle apparaten zijn in één dashboard inzichtelijk. Deze zijn eenvoudig te voorzien van de juiste updates en patches. Door proactief (geautomatiseerd) incident management worden eventuele problemen tijdig voorkomen.

Voordelen van Mobile Device Management

  • De terugverdientijd is minder dan 3 maanden

  • De ROI bedraagt 160%

  • 96% minder tijd besteden aan het configureren

  • 47% minder tijd besteden aan de setup van endpoints

  • 50% minder support tickets

  • 80% minder security incidenten

  • Eindgebruikers besparen 2,5 minuut per dag

Tenslotte

Neem daarom contact met ons op voor meer informatie over hoe we jouw bedrijf kunnen helpen de beveiliging van jouw app te verbeteren. Of hoe je ervoor kunt zorgen dat je organisatie enkel veilige apps gebruikt.

Mochten er na aanleiding van dit artikel vragen / opmerkingen zijn dan horen wij deze uiteraard graag. Neem dan contact met ons op. Mail of bel ons.