In de technologiewereld lijken we maar geen genoeg te krijgen van de volgende uitspraak: “Nooit was er een interessantere tijd in de IT dan nu.” Dat is op zich niet zo’n verrassing. De laatste twee decennia hebben de ontwikkelingen zich immers in een razend tempo opgevolgd. Hoewel onze branche constant in beweging is, is het moeilijk voor te stellen dat gedurende het komende decennium het tempo der verandering even hoog blijft liggen. Maar aan de andere kant, als u denkt aan het ‘Internet of Things’ (IoT) en de kansen die deze ontwikkeling biedt, dan lijkt een volgende transitiefase ineens niet meer zo ver weg. Het internet der dingen staat momenteel nog in de kinderschoenen, maar wat houdt IoT nu eigenlijk in? Het principe ‘alles wat met elkaar kan worden verbonden, zal ook met elkaar worden verbonden’ klinkt wellicht overweldigend, maar we kunnen niet negeren dat dit concept enorme kansen biedt aan degenen die bereid zijn om deze nieuwe IT-wereld te omarmen.

Deze volgende fase behelst meer dan slechts verbeteringen of uitbreidingen in persoonlijke mobiele apparaten en apparaten thuis. De kansen die IoT biedt voor onderlinge connectiviteit tussen ondernemingen zijn gigantisch. Het bedrijfsleven wordt gezien als een van drie grootste IoT-markten, naast de overheid en het ‘connected home’. Verhoogde productiviteit van werknemers, beter gebruik van bedrijfsmiddelen en een efficiëntere toeleveringsketen zijn slechts enkele van de belangrijke voordelen waar bedrijven van zullen profiteren.

Maar wat betekent dit nu voor de groeikansen? Doordat bedrijven slimmere apparaten gaan gebruiken die met het IoT-ecosysteem zijn verbonden, hebben beslissers en bepalers in de branche data-analyseoplossingen nodig om weloverwogen beslissingen te nemen op basis van betere toegang tot organisatorische en operationele data. In de werkwereld begint het gebruik van data-analyses en informatie uit de ‘periferie’ van de bedrijfs-IT-infrastructuur, bijvoorbeeld via sensors en gateways, al gemeengoed te worden. Net zoals we de weersverwachting bekijken om te beslissen of we een zonnebril of een paraplu moeten meenemen wanneer we de deur uit gaan, gebruiken we deze data ook dagelijks om via analyse-engines informatie te vergaren op basis van complexe wiskundige modellen. Deze helpen ons om de gigantische hoeveelheden sensordata uit de periferie van de IT-infrastructuur te kunnen interpreteren en benutten. Alleen al dit effectievere gebruik van ‘data mining’ in het bedrijfsleven heeft geleid tot domino-effecten, zoals het creëren van een behoefte in de markt aan Big Data-opslagoplossingen en -services, naast de behoefte aan producten voor data-analyse en ‘Enterprise Intelligence’ (EI).

In de volgende fase zal de markt moeten zien door te dringen tot de volgende IoT-laag. Dit vereist robuustheid, flexibiliteit, verkenning, analyse en actie ten aanzien van IoT-data. De vraag naar analysesoftware zal nog verder toenemen. Ongeacht of de analyse ‘voorspellend’ of ‘reflecterend’ is, deze zal moeten worden geoptimaliseerd om zich bijna in real-time aan te passen aan de datastromen en om kwalitatief inzicht te bieden op een manier die nauwkeurig, geïntegreerd en eenvoudig interpreteerbaar is.

Bovendien wordt de vereiste om de privacy en gegevens te beschermen in overeenstemming met de toepasselijke wet- en regelgeving absoluut essentieel, zoals we ook al regelmatig in het nieuws voorbij hebben zien komen. Er bestaat al een grote vraag naar zowel beveiligingssoftware als -services voor het beheren van de dataoverdracht en -analyse teneinde het risico van het lekken van informatie als gevolg van een hack te beperken. Data die via geautomatiseerde antwoorden van sensors op afstand worden verkregen, vereisen een geavanceerder beveiligingsniveau. De locatie van data maakt beveiliging een nog complexere aangelegenheid. Zo is voor het verzenden van data vanaf een boorplatform in de Noordzee beveiligde cloudopslag nodig die een stroom van miljoenen datapakketjes van verschillende apparaten en locaties veilig kan verwerken. Ook mobiliteit voegt een extra dimensie toe door de vereiste van apparaattracering en -beheer, evenals veilige datatransmissie via openbare netwerken. Met het oog op beveiliging is deze mobiliteitstrend problematisch, want bedrijven zullen in staat moeten zijn om sensorproblemen op afstand op te sporen om sabotage en ‘data spoofing’ door hackers te voorkomen. Deze marktbehoefte geeft aanleiding tot een bredere implementatie van toegangsbeheeroplossingen en -services om databronnen te verifiëren. Al deze voorbeelden illustreren welke beveiligingsvereisten zich aftekenen voor de volgende IoT-fase. Dit biedt tal van nieuwe IoT-kansen voor de markt.

De moraal van het verhaal? IoT is veel meer dan een kortzichtig toekomstbeeld waarin uw koffiezetapparaat is verbonden met uw wekker en uw smartphone is verbonden met uw slimme meter. Het internet der dingen reikt veel verder dan dat en de eerste stappen zijn al gezet. Perifere oplossingen zijn inmiddels al gecreëerd op het gebied van veiligheid, compliance en facilitair beheer, waardoor de eerste fase van de IoT-trend al de nodige kansen biedt. De mogelijkheid om perifere bedrijfssystemen te verbinden voor geautomatiseerd onderhoud zou de eerste stap naar echte commerciële waarde kunnen betekenen. De volgende laag wordt echter gevormd door IoT-hardware en -software gericht op grote ondernemingen in de fabricage-, transport-, warehousing- en informatiebranches, die de grootste commerciële groeimogelijkheden vertegenwoordigen.

Door: Miriam Murphy, Senior Vice President bij Avnet Technology Solutions, EMEA, North Region