ZO WORDT DIT EEN ZORGELOZE ZOMERVAKANTIE OM OP TERUG TE KIJKEN
Op weg naar een mooie zomervakantie! Iedereen met een andere voorkeur. Het zonnige zuiden, de ruisende zee of de bossen. Met de auto of vliegtuig of toch fietsend door het mooie Nederland. Een glas mooie witte of rode wijn, biertje of cocktail binnen handbereik… Heerlijk toch? Hackers rekenen hier wel op. Als dat éné oog gericht is op de zomervakantie, is de kans nu eenmaal groter dat je in een phishing mail trapt. Met deze tips blijf je ook tijdens jouw zomervakantie veilig.
Want hackers gaan niet op vakantie. Integendeel: tijdens de door jouw vurig gewenste zorgeloze zomervakantie maken ze graag overuren. Zo waarschuwden cybersecurityspecialisten van de Nederlandse politie enkele jaren geleden al voor een toename van CEO-fraude tijdens de zomervakantie. Meestal als de directeur onderweg is naar zijn vakantiebestemming is directe communicatie niet altijd mogelijk. Waardoor niet altijd te controleren is of ‘de baas’ inderdaad dat mailtje daadwerkelijk heeft gestuurd met het verzoek snel geld over te maken naar een specifiek rekeningnummer. Met als gevolg dat de medewerker te goeder trouw het gevraagde bedrag overmaakt.
SPORT ZOMER 2021
Vanuit sportief oogpunt belooft de zomer van 2021 zelfs extra mooi te worden. De vakantieperiode zit namelijk bomvol grote sportevenementen. Op actualiteit haken cybercriminelen graag op slinken wijze in. Denk hierbij aan de Olympische Spelen in Tokyo, Paralympische Spelen, maar ook F1 en de diverse EK’s en WK’s. Traditioneel dankbare onderwerpen in spam, phishing aanvallen of kwaadaardige campagnes op sociale media.
Dat zal tijdens de aankomende editie van de Olympische Spelen in Tokio niet anders zijn. Eind 2019 dook er al een phishingmail op die afkomstig leek van een medewerker van ‘Tokyo 2020’.
Het advies, ingegeven door COVID-19, dat al meer dan een jaar van kracht is geweest om zoveel mogelijk thuis te werken, kan eveneens gunstig uitpakken voor cybercriminelen. De zakelijke devices die mee gaan op reis zijn soms maandenlang niet gezien door de IT-afdeling waardoor cruciale updates en patches ontbreken. Waarbij ook onze privé devices niet vergeten mogen worden. Die apparaten maken vaak op de camping, in het hotel of op het vliegveld ook nog eens verbinding met onbeveiligde Wifi-netwerken. Voor cybercriminelen is het dan een koud kunstje om toegang te krijgen tot het apparaat en persoonlijke gegevens.
VEILIG OP REIS
Hoe voorkom je dat cybercriminelen een nachtmerrie maken van jouw welverdiende vakantie? Deze tips voor een zorgeloze zomervakantie kunnen daarbij helpen:
MIJD OPENBARE WIFI VERBINDINGEN
Maak geen gebruik van openbare en vrij beschikbare Wifi. Je kunt beter gebruik maken jouw eigen mobiele dataverbinding. Deze is tenslotte niet af te luisteren. Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten in de landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein afgeschaft. O ja, je moet natuurlijk wel je beschikbare MB’s voor mobiele data niet uit het oog verliezen.
MAAK GEBRUIK VAN EEN VPN
In het geval dat je toch gebruik moet maken van een openbaar Wifi netwerk! Adviseren wij om dan zeker gebruik te maken een virtual private network verbinding. Een VPN versleutelt alle gegevens die worden ingevuld en verzonden. Als een hacker gegevens probeert te stelen via dat openbare wifinetwerk, dan vindt hij alleen versleutelde en daarmee onleesbare gegevens. Dergelijke VPN-toepassingen zijn eenvoudig uit de cloud beschikbaar. MaaS360 onze Mobile Management dienstverlening levert dit overigens standaard mee.
ZET DE WIFI UIT
Vakantie betekent ook genieten van de rust. Weg van alle zakelijke beslommeringen. Als je dan toch jouw tablet en of smartphone nodig hebt om snel even wat mailtjes te beantwoorden (of de krant te downloaden). Prima maar zet daarna de wifiverbinding uit. Zo voorkom je dat het apparaat automatisch verbinding maakt met een openbaar netwerk. Tevens bespaar je zo op batterij verbruik. Het is daarom slim om je Wifi én Bluetooth uit te schakelen. Zowel Bluetooth als WiFi trekken je batterij namelijk snel leeg.
GA BIJGEWERKT OP REIS
Verouderde software maakt apparaten, zowel zakelijk als privé, kwetsbaar voor hackers. Waardoor deze mogelijkheden krijgen om malware te plaatsen. Zorg er daarom voor dat de antimalware up-to-date is, en dat het besturingssysteem en de software zijn voorzien van de laatste patches en updates. Overigens een goede mobile beheersoplossing zorgt ervoor dat hier automatisch in voorzien wordt.
VERGEET JE BACK-UP NIET
Niet alleen voordat je op vakantie gaat met je zorgen dat de beschikking hebt over een goede actuele back-up. Data is eigenlijk het gehele jaar zo. Een back-up in de cloud ligt wat ons betreft dan ook voor de hand. Zo’n kopie is in het geval van een geslaagde ransomware-aanval de redder in nood of bij het verlies van een mobiel apparaat.
VERGRENDEL JE APPARATEN
Beroofd op een drukke parkeerplaats of tijdens een wandeling over de drukbezochte plaatselijke markt? Als een gestolen smartphone, tablet of laptop goed beveiligd is, heeft de dief in ieder geval geen toegang tot de data. Vergrendeling met een pincode is daarom het minimum, maar een vingerafdruk biedt meer zekerheid. Ons advies is ook maak geen gebruik van eenvoudige wachtwoorden zoals “1234” of “1111”. Ook als je data in de Cloud hebt geplaatst, want zonder de juiste maatregelen zijn ook die toegankelijk voor de dief van jouw mobiele apparaat.
BEHEER MET MOBILE MANAGEMENT
Mocht je onverhoopt toch je mobiele apparaat door diefstal of verlies kwijtraken helpt het eveneens als dit zakelijke devices worden beheerd met een Mobile Management oplossing. Met een MDM / EMM / UEM oplossing is het eenvoudig mogelijk om apparaten op afstand te blokkeren en of gegevens te verwijderen. Tevens bestaat (afhankelijk van de privacy settings) de mogelijkheid om een apparaat te lokaliseren.
GEEF JE TOESTEL NOOIT UIT HANDEN
Soms willen we die een mooie vakantiefoto met het gehele gezin. Of die leuke buurman op de camping helpen met het ophalen en lezen van zijn webmail. Ben zeer kritisch wie je jouw persoonlijk device in handen geeft. Dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan, dat realiseren we ons. Maar malware plaatsen kan in sommige gevallen een kwestie van een paar seconden zijn. Met alle problemen daarna.
DOWNLOAD APP’S
Zittend op het strand of het terras kan een gesprek of nieuwsitem zo maar leiden tot het downloaden van een nieuwe APP. Hackers profiteren hiervan door apps te lanceren die zich voordoen als bijvoorbeeld Coronavirus-tracking-apps of sport-apps, maar die zijn ontworpen om gebruikers te volgen en te trakteren op een mooie malware. Download daarom enkel App’s uit de officiële App-stores. Controleer de beoordelingen en informatie voor ontwikkelaars. En geef alleen de benodigde rechten: rekenmachine-apps hoeven tenslotte niet om toegang tot de fotobibliotheek vragen.
GEBRUIK DAAROM JE GEZOND VERSTAND
Dit is soms eenvoudiger gezegd dan gedaan. Een vakantiestemming zorgt nu eenmaal voor een verminderde alertheid. Maar helaas als je online actief bent ongeacht situatie, plaats en tijdstip moet je vandaad de dag alert zijn op informatiebeveiliging.
Net als Hamilton die tijdens de recente F1 van Silverstone in Copse Corner had moeten zien dat inhalen op dat moment niet mogelijk was. Waardoor Verstappen helaas hard in de bandenstapel belandde en het voor hem einde wedstrijd was.
Als je tijdens je vakantie gebruik maakt van je mobile device moét securitybewustzijn helaas vooropstaan, anders maken hackers hiervan graag gebruik.
Fijne vakantie.